Monien mielestä koodaaminen eli ohjelmointi on jotain mihin tarvitaan monen vuoden pitkäjänteinen koulutus tai rikollinen tausta. Todellisuudessa koodaamaan opetteleminen on aikalailla sama asia kuin uuden kielen opettelu. Koodaaminen tarkoittaa sitä, että tietokoneelle annetaan ohjeita jonkin halutun tehtävän, vaikkapa pelin suunnittelun, suorittamiseksi. Tämä on tehtävä sellaisella kielellä, jota tietokone kykenee ymmärtämään ja juurikin tämä kieli on se koodi, jota koodaaja koneella ollessaan naputtelee.
Tässä artikkelissa esittelemme muutamia tunnettuja ohjelmointikieliä. Ne ovat kaikki formaaleja kieliä eli ne ovat säännöllisiä eivätkä ihmiset kykene käyttämään niitä arkiseen viestintään, vaan me käytämme luonnollista kieltä. Monet ammattikoodarit hallitsevat useamman kielen ja niitä jopa opetetaan erillisissä koodarikouluissa.
Python
Pythonin kehitti alankomaalainen Guido van Rossum vuonna 1990. Nimi tulee komediasarja Monty Pythonista.
Aloitteleville koodareille Python on helposti lähestyttävä ja helppo oppia. Python on myös tulkattava, mikä tarkoittaa sitä, että tällä kielellä koodatut ohjelmat voidaan ajaa ilman, että niitä pitää erikseen kääntää toiseksi koodiksi.
Java
Sun Microsystemsin vuonna 1995 kehittämä Java on myös hyvin tunnettu ohjelmointikieli, sillä jo alusta alkaen monet www-sivut on tehty sen avulla. Javan nimi viittaa Jaavan saarella tuotettavaan kahvilaatuun.
Alun perin kaupallisen, mutta vuodesta 2007 vapaan, lisenssin alainen Java on myös tulkattavissa oleva. Java on www-historiansa takia hyvin yleinen kieli, ja sitä käytetään niin mobiililaitteissa kuin supertietokoneissakin.
Prolog
Prolog on verrattain vanha koodikieli: sen varhaisen muodon loi Alan Colmerauer’n johtama ranskalainen tutkimusryhmä 1970-luvulla. Sen nimi tulee ranskan kielen ilmauksesta “programmation en logique ” eli looginen ohjelmointi.
Luonteeltaan Prolog on looginen eli se soveltuu yksinkertaisten ja säännöllisten tehtävien täyttämiseen ja automatisointiin. Sitä käytetäänkin hakukoneissa ja äänitunnistuksessa sekä -ohjauksessa. Myös tekoälypiireissä käytetään paljon Prolog-kieltä.
C++
C++:n loi tanskalainen professori Bjarne Stroustrup vuonna 1983. Nimitys tulee kymmenen vuotta aikaisemmin julkaistusta C-kielestä, jota laajentamalla Stroustrup loi C++:n
C++ on maailman tunnetuin ohjelmointikieli, sillä suurin osa käyttämistämme ohjelmista on kirjoitettu sillä: esimerkiksi Adobe Systems ja Microsoft käyttävät ohjelmissaan sitä. Ylipäätäänkin C++ on hyvin monipuolinen ohjelmointikieli ja se on inspiroinut muita uusia kieliä.